آدرس:

تهران، خیابان رجایی، 18 متری تختی، کوچه 57، پلاک7

تلفن تماس:

09124142741

ایمیل:

info@nabieakram.ir

ویژگیهای قرآن از دیدگاه قرآن

ویژگیهای قرآن از دیدگاه قرآن

ویژگیهای قرآن از دیدگاه قرآن


موضوعات

عظیم- عربی- مبین- حکیم- ذکر- علی- مجید- کریم- محفوظ- حق- مبارک- رحمت- محکم – تفصیل- نداشتن کژی- عدم تغییر- پناهگاه- عدم تردید- فضیلت- عزیز- خسارت- بی‌مانند بودن- نزول قرآن


عظیم

وَ لَقَدْ آتَیْناکَ سَبْعاً مِنَ الْمَثانِی وَ الْقُرْآنَ الْعَظِیمَ.

ما به تو سوره حمد و قرآن عظیم دادیم!

سوره حجر، آیه ٨٧


عربی

وَ کَذالِکَ أَنْزَلْناهُ قُرْآناً عَرَبِیّاً وَ صَرَّفْنا فِیهِ مِنَ الْوَعِیدِ لَعَلَّهُمْ یَتَّقُونَ أَوْ یُحْدِثُ لَهُمْ ذِکْراً.

و این گونه آن را قرآنى عربى (و فصیح و گویا) نازل کردیم و انواع وعیدها (و انذارها) را در آن بازگو نمودیم، شاید آنان تقوا پیشه کنند یا برایشان سبب یادآورى شود.

سوره طه، آیه ١١٣


قُرْآناً عَرَبِیّاً غَیْرَ ذِی عِوَجٍ لَعَلَّهُمْ یَتَّقُونَ.

قرآنى است فصیح و خالى از هرگونه کجى و نادرستى، شاید آنان پرهیزگارى پیشه کنند.

سوره زمر، آیه ٢٨


حم (١) تَنْزِیلٌ مِنَ الرَّحْمانِ الرَّحِیمِ (٢) کِتَابٌ فُصِّلَتْ آیَاتُهُ قُرْآنًا عَرَبِیًّا لِّقَوْمٍ یَعْلَمُونَ (٣) بَشِیراً وَ نَذِیراً فَأَعْرَضَ أَکْثَرُهُمْ فَهُمْ لایَسْمَعُونَ (٤)

حم (١) این کتابى است که از سوى خداوند بخشنده مهربان نازل شده است (٢) کتابى است که آیات آن به روشنى بیان شده قرآنى است به زبان عربى براى مردمى که مى‏دانند (٣) بشارت دهنده و بیم دهنده است؛ ولى بیشتر آنان روى گردان شدند؛ از این رو (حقایق را) نمى شنوند.(٤)

سوره فصلت، آیه ٤


وَ لَوْ جَعَلْناهُ قُرْآناً أَعْجَمِیّاً لَقالُوا لَوْلا فُصِّلَتْ آیاتُهُ أَ أَعْجَمِىٌّ وَ عَرَبِىٌّ قُلْ هُوَ لِلَّذِینَ آمَنُوا هُدىً وَ شِفاءٌ وَ الَّذِینَ لایُؤْمِنُونَ فِی آذانِهِمْ وَقْرٌ وَ هُوَ عَلَیْهِمْ عَمىً أُولئِکَ یُنادَوْنَ مِنْ مَکانٍ بَعِیدٍ.

اگر آن را قرآنى عجمى قرار مى‌دادیم به یقین مى‌گفتند: «چرا آیاتش به روشنى بیان نشده؟ قرآن عجمى از پیغمبرى عربى؟» بگو: «این (کتاب) براى کسانى که ایمان آورده‌اند هدایت و شفاست» ولى کسانى که ایمان نمى آورند در گوشهایشان سنگینى است و از مشاهده آن نابینا هستند؛ آنها (همچون کسانى هستند که گویى) از راه دور صدا زده مى شوند.

سوره فصلت، آیه ٤٤


وَ کَذالِکَ أَوْحَیْنا إِلَیْکَ قُرْآناً عَرَبِیّاً لِتُنْذِرَ أُمَّ الْقُرى وَ مَنْ حَوْلَها وَ تُنْذِرَ یَوْمَ الْجَمْعِ لا رَیْبَ فِیهِ فَرِیقٌ فِى الْجَنَّةِ وَ فَرِیقٌ فِى السَّعِیرِ.

و این گونه قرآنى فصیح و گویا را بر تو وحى کردیم تا «امّ القرى» و کسانى را که گرد آن هستید (ساکنان مکه و همه جهانیان را) انذار کنى و آنها را از روزى که همگان در آن روز جمع مى شوند و هیچ شک و تردیدى در آن نیست بیم دهى؛ (در آن روز) گروهى در بهشتند و گروهى در آتش سوزان.

سوره شوری، آیه ٧


حم (١) تَنْزِیلٌ مِنَ الرَّحْمانِ الرَّحِیمِ (٢) کِتابٌ فُصِّلَتْ آیاتُهُ قُرْآناً عَرَبِیّاً لِقَوْمٍ یَعْلَمُونَ (٣) بَشِیراً وَ نَذِیراً فَأَعْرَضَ أَکْثَرُهُمْ فَهُمْ لایَسْمَعُونَ (٤)

حم.(١) این کتابى است که از سوى خداوند بخشنده مهربان نازل شده است (٢) کتابى که آیاتش هر مطلبى را در جاى خود بازگو کرده و قرآنى فصیح و گویاست براى جمعیتى که آگاهند (٣) بشارت دهنده و بیم دهنده است ولى بیشتر آنان روى‌گردان شدند، از این رو (حقایق را) نمى شنوند.-٤

سوره فصلت، آیه ٤


حکیم

یس (١) وَ الْقُرْآنِ الْحَکِیمِ (٢)

یس (١) سوگند به قرآن حکیم (و استوار).

سوره یس، آیه ٢


الر تِلْکَ آیاتُ الْکِتابِ الْحَکیمِ.

الر، این آیاتِ کتابِ حکیم است (کتابى حکمت آمیز و استوار).

سوره یونس، آیه ١


الم (١) تِلْکَ آیاتُ الْکِتابِ الْحَکِیمِ (٢) هُدىً وَ رَحْمَةً لِلْمُحْسِنِینَ (٣) أَلَّذِینَ یُقِیمُونَ الصَّلاةَ وَ یُؤْتُونَ الزَّکاةَ وَ هُمْ بِالْآخِرَةِ هُمْ یُوقِنُونَ (٤) أُولئِکَ عَلى هُدىً مِنْ رَبِّهِمْ وَ أُولئِکَ هُمُ الْمُفْلِحُونَ (٥)

الم (١) این آیات کتاب حکیم است (کتابى پرمحتوا و استوار) (٢) مایه هدایت و رحمت براى نیکوکاران است.(٣) همان کسانى که نماز را بر پا مى‌دارند و زکات را مى‌پردازند و به آخرت یقین دارند.(٤) آنان بر طریق هدایت پروردگارشانند و آنانند رستگاران. (٥)

سوره لقمان، آیه ٥


ذکر

وَ ما عَلَّمْناهُ الشِّعْرَ وَ ما یَنْبَغِی لَهُ إِنْ هُوَ إِلّا ذِکْرٌ وَ قُرْآنٌ مُبِینٌ (٦٩) لِیُنْذِرَ مَنْ کانَ حَیّاً وَ یَحِقَّ الْقَوْلُ عَلَى الْکافِرِینَ (٧٠)

ما شعر به او (پیامبر) نیاموختیم و شایسته او نیست؛ این (کتاب آسمانى) فقط مایه یادآورى و قرآن مبین است. (٦٩) تا هر که را که زنده است انذار کند (و بر کافران اتمام حجّت شود) و فرمان عذاب بر آنان مسلّم گردد. (٧٠)

سوره یس، آیه ٧٠


ص وَ الْقُرْآنِ ذِی الذِّکْرِ.

ص، سوگند به قرآنى که داراى ذکر است (که این کتاب، معجزه الهى است).

سوره ص، آیه ١


وَ لَقَدْ یَسَّرْنَا الْقُرْآنَ لِلذِّکْرِ فَهَلْ مِنْ مُدَّکِرٍ.

ما قرآن را براى پند گرفتن آسان ساختیم؛ آیا کسى هست که پند گیرد؟

سوره قمر، آیه ١٧-٢٢-٣٢-٤٠


إِنَّا نَحْنُ نَزَّلْنَا الذِّکْرَ وَإِنَّا لَهُ لَحَافِظُونَ.

بى‏تردید ما این قرآن را به تدریج نازل کرده‏ایم و قطعا نگهبان آن خواهیم بود.

سوره حجر، آیه ٩


المص (١) کِتابٌ أُنْزِلَ إِلَیْکَ فَلا یَکُنْ فی صَدْرِکَ حَرَجٌ مِنْهُ لِتُنْذِرَ بِهِ وَ ذِکْرى لِلْمُؤْمِنینَ (٢) إِتَّبِعُوا ما أُنْزِلَ إِلَیْکُمْ مِنْ رَبِّکُمْ وَ لاتَتَّبِعُوا مِنْ دُونِهِ أَوْلِیاءَ قَلیلاً ما تَذَکَّرُونَ (٣)

المص. (١) این کتابى است که بر تو نازل شده ـ پس نباید از (ناحیه ابلاغ) آن، ناراحتى در سینه داشته باشى تا به وسیله آن، (مردم را از عواقب اعمال بد) بیم دهى و تذکّرى است براى مؤمنان. (٢) از چیزى که از جانب پروردگارتان بر شما نازل شده پیروى کنید و از اولیا و معبودهاى دیگر جز او، پیروى نکنید. هر چند کمتر متذکّر مى شوید. (٣)

سوره اعراف، آیه ٣


مبین

الر تِلْکَ آیاتُ الْکِتابِ الْمُبینِ (١) إِنّا أَنْزَلْناهُ قُرْآناً عَرَبِیّاً لَعَلَّکُمْ تَعْقِلُونَ (٢) نَحْنُ نَقُصُّ عَلَیْکَ أَحْسَنَ الْقَصَصِ بِما أَوْحَیْنا إِلَیْکَ هذَا الْقُرْآنَ وَ إِنْ کُنْتَ مِنْ قَبْلِهِ لَمِنَ الْغافِلینَ (٣)

الر، این آیات کتاب مبین و روشنگر است (١) ما آن را قرآنى عربى (و فصیح و گویا) نازل کردیم تا شما (آن را) درک کنید.(٢) ما بهترین سرگذشتها را به وسیله این قرآن به تو وحى کردیم، براى تو شرح مى دهیم و به یقین پیش از این از آن غافل بودى-٣

سوره یوسف، آیه ٣


الر تِلْکَ آیاتُ الْکِتابِ وَ قُرْآنٍ مُبِینٍ.

الر، این آیات کتاب الهى و قرآن مبین است.

سوره حجر، آیه ١


طس تِلْکَ آیاتُ الْقُرْآنِ وَ کِتابٍ مُبِینٍ.

طس، این آیات قرآن و کتاب مبین است.

سوره نمل، آیه ١


طسم (١) تِلْکَ آیاتُ الْکِتابِ الْمُبِینِ (٢)

طسم.(١) این آیات کتاب روشنگر است. (٢)

سوره شعراء، آیه ٢


بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ طسم (١) تِلْکَ آیاتُ الْکِتابِ الْمُبِینِ (٢)

طا سین میم (١) این آیات کتاب مبین است. (٢)

سوره قصص، آیه ٢


مبین- عربی- حکیم- ذکر- علی

حم (١) وَ الْکِتابِ الْمُبِینِ (٢) إِنّا جَعَلْناهُ قُرْآناً عَرَبِیًّا لَعَلَّکُمْ تَعْقِلُونَ (٣) وَ إِنَّهُ فِی أُمِّ الْکِتابِ لَدَیْنا لَعَلِیٌّ حَکِیمٌ (٤) أَ فَنَضْرِبُ عَنْکُمُ الذِّکْرَ صَفْحاً أَنْ کُنْتُمْ قَوْماً مُسْرِفِینَ (٥)

حم.(١) سوگند به کتاب مبین (و روشنگر)،(٢) که ما آن را قرآنى فصیح و گویا قرار دادیم تا شما (آن را به خوبى) درک کنید.(٣) و این (قرآن) در لوح محفوظ نزد ما والا و استوار است (٤) آیا این ذکر را از شما بازگیریم بخاطر این که قومى اسرافکارید؟-٥

سوره زخرف، آیه ٥


مجید

ق وَ الْقُرْآنِ الْمَجِیدِ.

ق، سوگند به قرآن مجید (که قیامت و رستاخیز حق است)!

سوره ق، آیه ١


کریم

إِنَّهُ لَقُرْآنٌ کَرِیمٌ (٧٧) فِی کِتابٍ مَکْنُونٍ (٧٨) لایَمَسُّهُ إِلَّا الْمُطَهَّرُونَ (٧٩) تَنْزِیلٌ مِنْ رَبِّ الْعالَمِینَ (٨٠)

که آن، قرآن پر ارزشى است،(٧٧) که در کتاب محفوظى جاى دارد، (٧٨) و جز پاکان نمى توانند به آن دست زنند (و دست یابند). (٧٩) آن از سوى پروردگار جهانیان نازل شده؛ (٨٠)

سوره واقعه، آیه ٨٠


مجید- محفوظ

بَلْ هُوَ قُرْآنٌ مَجِیدٌ (٢١) فِی لَوْحٍ مَحْفُوظٍ (٢٢)

(این آیات سحر نیستند) بلکه قرآن با عظمت است (٢١) که در لوح محفوظ جاى دارد. (٢٢)

سوره بروج، آیه ٢٢


عدم تردید

ذالِکَ الْکِتابُ لارَیْبَ فیهِ هُدىً لِلْمُتَّقینَ.

این کتاب با عظمتى است که هیچگونه شکى در آن نیست و مایه هدایت پرهیزکاران است.

سوره البقرة، آیه ٢


تَنْزِیلُ الْکِتابِ لا رَیْبَ فِیهِ مِنْ رَبِّ الْعالَمِینَ (٢)

این کتابى است که از سوى پروردگار جهانیان نازل شده و شک و تردیدى در آن نیست.

سوره سجده، آیه ٢


ذَلِکَ الْکِتَابُ لاَ رَیْبَ فِیهِ هُدًى لِّلْمُتَّقِینَ (٢)

الف لام میم (١) این است کتابى که در آن هیچ تردیدى نیست؛ مایه هدایت تقواپیشگان است (٢)

سوره بقره، آیه ٢


حق

إِنَّ الَّذینَ یَکْتُمُونَ ما أَنْزَلَ اللهُ مِنَ الْکِتابِ وَ یَشْتَرُونَ بِهِ ثَمَناً قَلیلاً أُولئِکَ ما یَأْکُلُونَ فی بُطُونِهِمْ إِلَّا النّارَ وَ لا یُکَلِّمُهُمُ اللهُ یَوْمَ الْقِیامَةِ وَ لا یُزَکِّیهِمْ وَ لَهُمْ عَذابٌ أَلیمٌ (١٧٤) أُولئِکَ الَّذینَ اشْتَرَوُا الضَّلالَةَ بِالْهُدى وَ الْعَذابَ بِالْمَغْفِرَةِ فَما أَصْبَرَهُمْ عَلَى النّارِ (١٧٥) ذالِکَ بِأَنَّ اللهَ نَزَّلَ الْکِتابَ بِالْحَقِّ وَ إِنَّ الَّذینَ اخْتَلَفُوا فِی الْکِتابِ لَفی شِقاقٍ بَعیدٍ (١٧٦)

کسانى که آیات کتاب آسمانى را که خدا نازل کرده کتمان مى کنند؛ و آن را به بهاى کمى مى فروشند، آنها در درونشان جز آتش چیزى نمى خورند و خداوند روز قیامت با آنها سخن نمى گوید و آنان را پاکیزه نمى سازد و براى آنها عذاب دردناکى است. (١٧٤) آنها کسانى هستند که گمراهى را با (از دست دادن) هدایت و عذاب را با آمرزش خریده اند؛ راستى چه قدر در برابر آتش دوزخ شکیبا هستند؟ (١٧٥) اینها بخاطر آن است که خداوند کتاب آسمانى را به حق نازل کرده و آنها که در آن اختلاف مى کنند از حق بسیار دور هستند. (١٧٦)

سوره البقرة، آیه ١٧٦


کانَ النّاسُ أُمَّةً واحِدَةً فَبَعَثَ اللهُ النَّبِیِّینَ مُبَشِّرینَ وَ مُنْذِرینَ وَ أَنْزَلَ مَعَهُمُ الْکِتابَ بِالْحَقِّ لِیَحْکُمَ بَیْنَ النّاسِ فیمَا اخْتَلَفُوا فیهِ وَ مَا اخْتَلَفَ فیهِ إِلَّا الَّذینَ أُوتُوهُ مِنْ بَعْدِ ما جاءَتْهُمُ الْبَیِّناتُ بَغْیاً بَیْنَهُمْ فَهَدَى اللهُ الَّذینَ آمَنُوا لِمَا اخْتَلَفُوا فیهِ مِنَ الْحَقِّ بِإِذْنِهِ وَ اللهُ یَهْدی مَنْ یَشاءُ إِلى صِراطٍ مُسْتَقیمٍ.

مردم (در آغاز) امت واحدى بودند؛ خداوند پیامبران را برانگیخت تا مردم را بشارت و بیم دهند و کتاب آسمانى را که به سوى حق دعوت مى‌کرد با آنها نازل نمود تا در میان مردم درباره آنچه اختلاف داشتند داورى کند. تنها کسانى که کتاب را دریافت داشتند پس از آنکه نشانه‌هاى روشن به آنها رسید به سبب انحراف از حق و ستمگرى، در آن اختلاف کردند. ولى خداوند کسانى را که ایمان آوردند بر حقیقت آنچه مورد اختلاف بود به فرمان خودش هدایت نمود و خدا هر که را بخواهد به راه راست هدایت مى کند.

سوره البقرة، آیه ٢١٣


نَزَّلَ عَلَیْکَ الْکِتابَ بِالْحَقِّ مُصَدِّقاً لِّما بَیْنَ یَدَیْهِ وَ أَنْزَلَ التَّوْراةَ وَ الْإِنْجیلَ (٣) مِنْ قَبْلُ هُدىً لِّلنّاسِ وَ أَنْزَلَ الْفُرْقانَ إِنَّ الَّذینَ کَفَرُوا بِآیاتِ اللهِ لَهُمْ عَذابٌ شَدیدٌ وَ اللهُ عَزیزٌ ذُو انْتِقامٍ (٤)

(همان کسى که) کتاب را به حق بر تو نازل کرد که با نشانه هاى کتب پیشین هماهنگ است و «تورات» و «انجیل» را (٣) پیش از آن، براى هدایت مردم فرستاد و (همچنین قرآن، کتاب) جدا کننده حق از باطل را نازل کرد. کسانى که به آیات خدا کافر شدند کیفر شدیدى دارند و خداوند توانا و داراى مجازات است. (٤)

سوره آل عمران، آیه ٤


إِنّا أَنْزَلْنا إِلَیْکَ الْکِتابَ بِالْحَقِّ لِتَحْکُمَ بَیْنَ النّاسِ بِما أَراکَ اللهُ وَ لا تَکُنْ لِلْخائِنینَ خَصیماً.

ما این کتاب را به حق بر تو نازل کردیم؛ تا به آنچه خداوند به تو آموخته، در میان مردم قضاوت کنى و از کسانى مباش که از خائنان حمایت نمایى.

سوره نساء، آیه ١٠٥


أَفَغَیْرَ اللهِ أَبْتَغی حَکَماً وَ هُوَ الَّذی أَنْزَلَ إِلَیْکُمُ الْکِتابَ مُفَصَّلاً وَ الَّذینَ آتَیْناهُمُ الْکِتابَ یَعْلَمُونَ أَنَّهُ مُنَزَّلٌ مِنْ رَبِّکَ بِالْحَقِّ فَلا تَکُونَنَّ مِنَ الْمُمْتَرینَ (١١٤) وَ تَمَّتْ کَلِمَةُ رَبِّکَ صِدْقاً وَ عَدْلاً لا مُبَدِّلَ لِکَلِماتِهِ وَ هُوَ السَّمیعُ الْعَلیمُ (١١٥)

(با این حال) آیا غیر خدا را به داورى طلبم؟ در حالى که اوست که این کتاب آسمانى را، که همه چیز در آن بیان شده به سوى شما فرستاده است و کسانى که به آنهاکتاب آسمانى داده ایم مى دانند این کتاب،‏ به حق از طرف پروردگارت نازل شده؛ بنابراین هرگز از تردید کنندگان مباش. (١١٤) و کلام پروردگار تو با صدق و عدل، به حدّ تمام حاصل شد؛ هیچ کس نمى تواند کلمات او را دگرگون سازد و او شنونده داناست. (١١٥)

سوره انعام، آیه ١١٥


المر تِلْکَ آیَاتُ الْکِتَابِ وَ الَّذِی أُنزِلَ إِلَیْکَ مِنْ رَبِّکَ الْحَقُّ وَ لَکِنَّ أَکْثَرَ النَّاسِ لا یُؤْمِنُونَ.

المر، اینها آیات کتاب الهى است و آنچه از طرف پروردگارت بر تو نازل شده، حق است؛ هر چند بیشتر مردم ایمان نمى آورند.

سوره رعد، آیه ١


وَ الَّذِی أَوْحَیْنا إِلَیْکَ مِنَ الْکِتابِ هُوَ الْحَقُّ مُصَدِّقاً لِما بَیْنَ یَدَیْهِ إِنَّ اللهَ بِعِبادِهِ لَخَبِیرٌ بَصِیرٌ.

و آنچه از کتاب به تو وحى کردیم حق است و تصدیق کننده (و هماهنگ) با کتب پیش از آن. به یقین خداوند نسبت به بندگانش آگاه و بیناست

سوره فاطر، آیه ٣١


تَنْزِیلُ الْکِتابِ مِنَ اللهِ الْعَزِیزِ الْحَکِیمِ (١) إِنّا أَنْزَلْنا إِلَیْکَ الْکِتابَ بِالْحَقِّ فَاعْبُدِ اللهَ مُخْلِصاً لَهُ الدِّینَ (٢)

این کتابى است که از سوى خداوند توانا و حکیم نازل شده است.(١) ما این کتاب را‏ به حق بر تو نازل کردیم؛ پس خدا را پرستش کن در حالى که دین خود را براى او خالص کرده اى.(٢)

سوره زمر، آیه ٢


إِنّا أَنْزَلْنا عَلَیْکَ الْکِتابَ لِلنّاسِ بِالْحَقِّ فَمَنِ اهْتَدى فَلِنَفْسِهِ وَ مَنْ ضَلَّ فَإِنَّما یَضِلُّ عَلَیْها وَ ما أَنْتَ عَلَیْهِمْ بِوَکِیلٍ.

ما این کتاب (آسمانى) را براى مردم‏ به حق بر تو نازل کردیم؛ هر کس (در پرتو آن) هدایت شود به نفع خود اوست و هر کس گمراهى را برگزیند، تنها به زیان خود گمراه مى‌گردد و تو مأمور اجبارشان (به هدایت) نیستى.

سوره زمر، آیه ٤١


أَللهُ الَّذِی أَنْزَلَ الْکِتابَ بِالْحَقِّ وَ الْمِیزانَ وَ ما یُدْرِیکَ لَعَلَّ السّاعَةَ قَرِیبٌ.

خداوند کسى است که کتاب را‏ به حق نازل کرد و میزان (سنجش حق از باطل و همچنین خبر قیامت) را؛ تو چه مى دانى شاید روز رستاخیز نزدیک باشد.

سوره شوری، آیه ١٧


مبارک

وَ هذا کِتابٌ أَنْزَلْناهُ مُبارَکٌ مُصَدِّقُ الَّذی بَیْنَ یَدَیْهِ وَ لِتُنْذِرَ أُمَّ الْقُرى وَ مَنْ حَوْلَها وَ الَّذینَ یُؤْمِنُونَ بِالْآخِرَةِ یُؤْمِنُونَ بِهِ وَ هُمْ عَلى صَلاتِهِمْ یُحافِظُونَ.

و این کتابى است مبارک و هماهنگ با آنچه پیش از آن آمده که ما آن را نازل کردیم؛ (تا مردم را بشارت دهى) و تا امّ القرى و کسانى را که گرد آن هستند، بترسانى. (یقین بدان) کسانى که به آخرت ایمان دارند، به آن ایمان مى آورند؛ در حالى که نسبت به نمازهاى خویش مراقبت مى کنند.

سوره انعام، آیه ٩٢


وَ هذا کِتابٌ أَنْزَلْناهُ مُبارَکٌ فَاتَّبِعُوهُ وَ اتَّقُوا لَعَلَّکُمْ تُرْحَمُونَ.

و این کتابى است پر برکت که ما نازل کردیم؛ از آن پیروى کنید و پرهیزگارى پیشه نمایید تا مورد رحمت (خدا) قرار گیرید.

سوره انعام، آیه ١٥٥


کِتابٌ أَنْزَلْناهُ إِلَیْکَ مُبارَکٌ لِیَدَّبَّرُوا آیاتِهِ وَ لِیَتَذَکَّرَ أُولُوا الْأَلْبابِ.

این کتابى است پر برکت که بر تو نازل کرده‌ایم تا در آیات آن تدبّر کنند و خردمندان متذکّر شوند.

سوره ص، آیه ‏٢٩


رحمت

فَقَدْ جائَکُمْ بَیِّنَةٌ مِنْ رَبِّکُمْ وَ هُدىً وَ رَحْمَةٌ فَمَنْ أَظْلَمُ مِمَّنْ کَذَّبَ بِآیاتِ اللهِ وَ صَدَفَ عَنْها سَنَجْزِی الَّذینَ یَصْدِفُونَ عَنْ آیاتِنا سُوءَ الْعَذابِ بِما کانُوا یَصْدِفُونَ.

اینک آیات و دلایل روشن از جانب پروردگارتان و هدایت و رحمت براى شما آمد. پس چه کسى ستمکارتر است از کسى که آیات خدا را تکذیب کرده و از آن روى گردانده است؟ و به زودى کسانى را که از آیات ما روى مى گردانند به سبب اعراضشان، مجازات بدى خواهیم کرد.

سوره انعام، آیه ١٥٧


وَ یَوْمَ نَبْعَثُ فِی کُلِّ أُمَّةٍ شَهِیداً عَلَیْهِمْ مِنْ أَنْفُسِهِمْ وَ جِئْنا بِکَ شَهِیداً عَلى هؤُلاءِ وَ نَزَّلْنا عَلَیْکَ الْکِتابَ تِبْیاناً لِکُلِّ شَیْءٍ وَ هُدىً وَ رَحْمَةً وَ بُشْرى لِلْمُسْلِمِینَ.

(به یاد آور) روزى را که از هر امّتى، گواهى از خودشان بر آنها بر مى انگیزیم و تو را گواه بر آنان قرار مى دهیم و این کتاب را که بیانگر همه چیز و مایه هدایت و رحمت و بشارت براى مسلمانان است بر تو نازل کردیم.

سوره نحل، آیه ٨٩


أَوَلَمْ یَکْفِهِمْ أَنّا أَنْزَلْنا عَلَیْکَ الْکِتابَ یُتْلى عَلَیْهِمْ إِنَّ فِی ذالِکَ لَرَحْمَةً وَ ذِکْرى لِقَوْمٍ یُؤْمِنُونَ.

آیا براى آنان کافى نیست که این کتاب را بر تو نازل کردیم که پیوسته بر آنها تلاوت مى شود؟! در این، رحمت و هشدارى است براى کسانى که ایمان مى آورند.

سوره عنکبوت، آیه ٥١


محکم – تفصیل

الر کِتابٌ أُحْکِمَتْ آیاتُهُ ثُمَّ فُصِّلَتْ مِنْ لَدُنْ حَکیمٍ خَبیرٍ.

الر، این کتابى است که آیاتش استحکام یافته؛ سپس تشریح شده و از نزد خداوند حکیم و آگاه (نازل گردیده) است

سوره هود، آیه


مبین- رحمت

وَ ما أَنْزَلْنا عَلَیْکَ الْکِتابَ إِلّا لِتُبَیِّنَ لَهُمُ الَّذِی اخْتَلَفُوا فِیهِ وَ هُدىً وَ رَحْمَةً لِقَوْمٍ یُؤْمِنُونَ.

ما این کتاب را بر تو نازل نکردیم مگر براى این که آنچه را در آن اختلاف کرده‌اند براى آنها روشن کنى و (این قرآن) مایه هدایت و رحمت است براى قومى که ایمان مى آورند.

سوره نحل، آیه ٦٤


حم (١) وَ الْکِتابِ الْمُبِینِ (٢) إِنّا أَنْزَلْناهُ فِی لَیْلَةٍ مُبارَکَةٍ إِنّا کُنّا مُنْذِرِینَ (٣) فِیها یُفْرَقُ کُلُّ أَمْرٍ حَکِیمٍ (٤) أَمْراً مِنْ عِنْدِنا إِنّا کُنّا مُرْسِلِینَ (٥) رَحْمَةً مِنْ رَبِّکَ إِنَّهُ هُوَ السَّمِیعُ الْعَلِیمُ (٦)

حم.(١) سوگند به این کتاب روشنگر (٢) که ما آن را در شبى پر برکت نازل کردیم؛ ما همواره انذار کننده بوده‌ایم.(٣) در آن شب هر امرى بر اساس حکمت (الهى) تدبیر مى‌گردد.(٤) (نزول قرآن) فرمانى بود از سوى ما؛ ما (آن را) فرستادیم.(٥) رحمتى است از سوى پروردگارت که او شنونده و داناست.(٦)

سوره دخان، آیه ٦


نداشتن کژی

أَلْحَمْدُ لِلّهِ الَّذِی أَنْزَلَ عَلى عَبْدِهِ الْکِتابَ وَ لَمْ یَجْعَلْ لَهُ عِوَجاً (١) قَیِّماً لِیُنْذِرَ بَأْساً شَدِیداً مِنْ لَدُنْهُ وَ یُبَشِّرَ الْمُؤْمِنِینَ الَّذِینَ یَعْمَلُونَ الصّالِحاتِ أَنَّ لَهُمْ أَجْراً حَسَناً (٢)

حمد مخصوص خدایى است که این کتاب را بر بنده (برگزیده) اش نازل کرد و هیچ گونه کژى در آن قرار نداد (١) در حالى که پایدار و بر پا دارنده (دیگر کتب آسمانى) است؛ تا از جانب او (بدکاران را) از عذاب شدیدى بترساند؛ و مؤمنانى را که کارهاى شایسته انجام مى دهند، بشارت دهد که پاداش نیکویى براى آنهاست؛(٢)

سوره کهف، آیه ٢


عدم تغییر- پناهگاه

وَ اتْلُ ما أُوحِیَ إِلَیْکَ مِنْ کِتابِ رَبِّکَ لا مُبَدِّلَ لِکَلِماتِهِ وَ لَنْ تَجِدَ مِنْ دُونِهِ مُلْتَحَداً.

آنچه را از کتاب پروردگارت به تو وحى شده تلاوت کن. هیچ چیز سخنان او را دگرگون نمى سازد و هرگز پناهگاهى جز او نمى یابى.

سوره کهف، آیه ٢٧


فضیلت

وَ الَّذِی أَوْحَیْنا إِلَیْکَ مِنَ الْکِتابِ هُوَ الْحَقُّ مُصَدِّقاً لِما بَیْنَ یَدَیْهِ إِنَّ اللهَ بِعِبادِهِ لَخَبِیرٌ بَصِیرٌ (٣١) ثُمَّ أَوْرَثْنَا الْکِتابَ الَّذِینَ اصْطَفَیْنا مِنْ عِبادِنا فَمِنْهُمْ ظالِمٌ لِنَفْسِهِ وَ مِنْهُمْ مُقْتَصِدٌ وَ مِنْهُمْ سابِقٌ بِالْخَیْراتِ بِإِذْنِ اللهِ ذالِکَ هُوَ الْفَضْلُ الْکَبِیرُ (٣٢) جَنّاتُ عَدْنٍ یَدْخُلُونَها یُحَلَّوْنَ فِیها مِنْ أَساوِرَ مِنْ ذَهَبٍ وَ لُؤْلُؤاً وَ لِباسُهُمْ فِیها حَرِیرٌ (٣٣)

و آنچه از کتاب به تو وحى کردیم حق است و تصدیق کننده (و هماهنگ) با کتب پیش از آن. به یقین خداوند نسبت به بندگانش آگاه و بیناست.(٣١) سپس این کتاب (آسمانى) را به گروهى از بندگان برگزیده خود به میراث دادیم؛ ولى بعضى از آنان بر خود ستم کردند و بعضى از آنان میانه رو بودند و بعضى به اذن خدا در نیکیها (از همه) پیشى گرفتند و این، همان فضیلت بزرگ است.(٣٢) (پاداش آنان) باغهاى جاویدان بهشتى است که در آن وارد مى شوند در حالى که با دستبندهایى از طلا و مروارید آراسته‌اند و لباسشان در آن جا حریر است.(٣٣)

سوره فاطر، آیه ٣٣


عزیز

إِنَّ الَّذِینَ کَفَرُوا بِالذِّکْرِ لَمّا جاءَهُمْ وَ إِنَّهُ لَکِتابٌ عَزِیزٌ.

کسانى که به این ذکر (قرآن) هنگامى که به سراغشان آمد کافر شدند (نیز بر ما مخفى نخواهند ماند)! و این کتابى است قطعاً شکست ناپذیر.

سوره فصلت، آیه ٤١


بی‌مانند بودن

وَ ما کانَ هذَا الْقُرْآنُ أَنْ یُفْتَرى مِنْ دُونِ اللهِ وَ لکِنْ تَصْدیقَ الَّذی بَیْنَ یَدَیْهِ وَ تَفْصیلَ الْکِتابِ لارَیْبَ فیهِ مِنْ رَبِّ الْعالَمینَ (‏٣٧) أَمْ یَقُولُونَ افْتَراهُ قُلْ فَأْتُوا بِسُورَةٍ مِثْلِهِ وَ ادْعُوا مَنِ اسْتَطَعْتُمْ مِنْ دُونِ اللهِ إِنْ کُنْتُمْ صادِقینَ (٣٨)

ممکن نبود که این قرآن بدون وحى الهى به خدا نسبت داده شود؛ بلکه با کتب آسمانى پیشین هماهنگ است و شرح و تفصیل کتاب (الهى) است؛ که هیچ شکى در آن نیست و از سوى پروردگار جهانیان است. (٣٧) آیا آنها مى گویند: «او قرآن را دروغ (به خدا) نسبت داده است»؟ بگو: اگر راست مى‌گویید، یک سوره همانند آن بیاورید و غیر از خدا، هر که را مى توانید (به یارى) فراخوانید. (٣٨)

سوره یونس، آیه ‏٣٨


قُلْ لَئِنِ اجْتَمَعَتِ الْإِنْسُ وَ الْجِنُّ عَلى أَنْ یَأْتُوا بِمِثْلِ هذَا الْقُرْآنِ لایَأْتُونَ بِمِثْلِهِ وَ لَوْ کانَ بَعْضُهُمْ لِبَعْضٍ ظَهِیراً.

بگو: اگر انس و جن دست به دست هم دهند که همانند این قرآن را بیاورند همانند آن را نخواهند آورد هر چند (در این کار) پشتیبان یکدیگر باشند.

سوره اسراء، آیه ‏٨٨‏

برچسب‌ها

نویسنده

ارسال نظر

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

دسته‌ها

آخرین مقالات

اطلاعات تماس

  • تهران، خیابان رجایی، 18 متری تختی، کوچه 57، پلاک7
  • 09124142741
  • mahdiyar1984@gmail.com