
عظمت امام خمینی (ره) و اهمیت ماه رجب
سخنرانی در مورد عظمت امام خمینی (ره) و اهمیت ماه رجب توسط آقای بهرام محسنی نسب در هیأت نبی اکرم (ص) در تاریخ ۹۸/۱۲/۰۲
خلاصه مطالب بیان شده در این سخنرانی:
شناسنامه ای
- سید روحالله موسوی خمینی در شناسنامه سید روحالله مصطفوی
- متولد ۱ مهر ۱۲۸۱، درگذشته ۱۳ خرداد ۱۳۶۸، ایشان 87 سال عمر کردند.
- خاندان او «سید موسوی» بودند، به این معنی که نسبشان به پیامبر اسلام و از طریق دختر او فاطمه زهرا (س) و نیز به هفتمین امام شیعیان، امام موسی کاظم (ع) برمیگشت.
- پدر امام، سید مصطفی خمینی، روحانی و مجتهد ساکن خمین بود.
- سید مصطفی در اسفند ۱۲۸۱ خورشیدی (ذیالحجه ۱۳۲۰ قمری) و در پنجماهگی روحالله، در مسیر خمین به اراک مورد حمله قرار گرفت و با اصابت چند گلوله به ناحیه کتف و کمر جان باخت. پس از این اتفاق، جنازه وی به نجف منتقل و درآنجا دفن شد.
- سید احمد خمینی گفتهاست که پدرش در دوران کودکی خیلی بازیگوش بود و دچار شکستگیهای متعدد شده بود و همیشه در خاک کوی و آب جوی مشغول بازی بود.
- روحالله در سال ۱۳۰۸ هجری خورشیدی با خدیجه ثقفی دختر میرزا محمد ثقفی تهرانی ازدواج کرد. برخلاف سنت رایج چند همسری و متعه در بین روحانیان آن زمان، ایشان هیچگاه همسر دیگری و متعه اختیار نکرد و برخلاف رسم آن زمان در امور منزل به همسرش کمک میکرد.
- حاصل این ازدواج، دو پسر و سه دختر به نامهای مصطفی، احمد، زهرا، صدیقه و فریده بود.
- علت اصلی درگذشت سید روحالله خمینی «ایست قلبی» اعلام شد، بنا به گفته محمدحسین خوشنویس، عضو گروه پرستاری از خمینی، «او در یکماهه آخر حیات به سرطان معده مبتلا شده بود و پس از دومین مرتبه تزریق داروی شیمی درمانی، دچار سکته وسیع قلبی شد و درگذشت.
- مراسم خاکسپاری وی، با حضور بیش از ۱۰ میلیون نفر که در حدود یک ششم جمعیت آن زمان ایران را شامل میشد، در کتاب رکوردهای گینس به عنوان شلوغترین تشییع جنازه تاریخ ثبت شد.
علمی
- در حوزه علمیه به تحصیل فقه، فلسفه اسلامی و عرفان پرداخت و سرانجام اجازه اجتهاد خود را در سال ۱۳۱۳ از عبدالکریم حائری یزدی دریافت کرد. در سن 32 سالگی.
- در عرفان ابتدا از میرزا جواد ملکی تبریزی و سپس میرزا محمدعلی شاهآبادی بهره برد.
- گذشته از رهبری سیاسی و جایگاه فقهی، سید روحالله خمینی همچنین از جوانی در عرفان نیز دارای تبحر بود. امام خمینی از شاگردان عرفانی نظری محمدعلی شاهآبادی بود و به شدت متأثر از وی بود، به طوری که او را «شیخ عارف کامل ما، شاه آبادی» میخواند.
- وی که از ۲۷ سالگی تدریس فلسفه و عرفان را آغاز کرده بود، بشدت با مخالفت جریان سنتی حاکم بر حوزه مواجه شد تا جایی که برخی وی را نامسلمان تلقی میکردند.
- سید احمد فهری زنجانی در مقدمه خود بر شرح دعای سحر امام خمینی مینویسد که: «عشق شدید خمینی به تزکیه و عرفان آن قدر زیاد بود که گاهی علاقه او به پیگیری دروس رسمی حوزه علمیه را تحتالشعاع قرار میداد.
اندیشه سیاسی
- عباس محمدی اصل، مینویسد از اعتقاد امام خمینی مبنی بر ابعاد معنوی قیام سیاسی بر میآید که او سازماندهی انقلاب را یکی از مراحل سیر و سلوک عرفانی خود میدانست چنانکه قیام حضرت ابراهیم (ع) علیه فرعون را زمینه دستیابی به تقرب الهی قلمداد کردهاست.
- امام خمینی در مصاحبه ای در دی ماه ۱۳۵۷ با حسنین هیکل، در خصوص منابعی که بر تفکر وی مؤثر بودهاند بهطور خاص از در منابع روایی از اصول کافی، در کتب فلسفی از اسفار اربعه ملاصدرا و در منابع فقهی از جواهر الکلام یاد میکند.
- اندیشه نظام سیاسی اسلامی وی علاوه بر شالوده فقهی – فلسفی، با باورهای عرفان اجتماعی او نیز پیوند دارد. به نظر مصطفی دانشپژوه، بدون بینش و عمل عرفانی امام خمینی انقلاب او به وجود نمیآید. از این جهت او عرفان امام خمینی را «عرفان انقلابی» مینامد.
- اسلام ناب یا اسلام ناب محمدی اصطلاحی است که توسط سید روحالله خمینی به عنوان نقطه مقابل اسلام آمریکایی مطرح شد.
- او در تشریح دیدگاه سیاسی خود، حتی روحانیون غیرسیاسی و میانهرو را مورد بازخواست قرار میداد و گروه نخست را به ترک تکالیف شرعی خود، پناه بردن به حوزههای علمیه و پذیرفتن نظریه جدایی دین از سیاست که از دید او توطئه «امپریالیستها» بود، متهم میکرد.
- برای امام خمینی توسعه وسیله بود نه هدف نهایی. هدف از توسعه، به وجود آوردن یک «امت اسلامی» واقعی بود.
تعاریف
- ریچارد فالک، پروفسور بازنشسته حقوق بینالملل در دانشگاه پرینستون و گزارشگر ویژه سازمان ملل در امور حقوق بشر فلسطین که در نوفل لوشاتو با خمینی دیدار کرد او را تجسم مثالی یک رهبر دینی توصیف میکند که علیرغم جسم فرتوتاش، قدرتی عظیم در ذهن و ارادهاش نمایش میداد که با جدّیتی مرتاضانه ترکیب شده بود.
- برخی منابع وابسته به نظام اسلامی ایران مدعی هستند که هنری کیسینجر گفتهاست: خمینی مردی بود که تودهها را با کلام خود مسحور کرد وی به زبان مردم عادی سخن میگفت و به طرفداران فقیر و محروم خود اعتماد به نفس میبخشید. این احساس آنها را قادر ساخت تا هر کسی را که سر راهشان بایستد از بین ببرند وی به مردم نشان داد که حتی میتوان در برابر قدرتهایی مثل آمریکا ایستاد و نهراسید.
- همچنین این منابع مدعی هستند که هنری پراکت کاردار سیاسی و نظامی سفارت آمریکا در ایران (۷۲–۱۹۷۸) و مسئول دفتر ایران در وزارت امور خارجه این کشور گفتهاست: آیه الله خمینی غرب را با بحران جدی برنامهریزی مواجه کرد تصمیمات او آن چنان رعد آسا بود که مجال هر نوع تفکر و برنامهریزی را از سیاست مداران و نظریه پردازان سیاسی میگرفت. هیچکس نمیتوانست تصمیمات او را از پیش حدس بزند او با معیارهای دیگری غیر از معیارهای شناخته شده در دنیا سخن میگفت و عمل میکرد. گویی از جای دیگر الهام میگرفت دشمنی آیه الله خمینی با غرب برگرفته از تعالیم الهی او بود او در دشمنی خود نیز خلوص نیت داشت.
اقدامات سیاسی
- در سال ۱۳۲۷، در زمان تشکیل اسرائیل، خمینی به همراه جمعی از علما با صدور بیانیه ای، اقدام سازمان ملل متحد برای رسمیت بخشیدن به تأسیس این کشور را به عنوان اقدامی استعماری محکوم کرد.
- در ۱۳۴۳ به دلیل سخنرانی علیه اعطای کاپیتولاسیون به مستشاران نظامی آمریکایی، تبعید شد. ۱۴ سال در تبعید بود. حدود یک سال در ترکیه، سپس عراق، و در پایان چند ماه در فرانسه بود.
- طی مدت تبعید پیگیر اوضاع سیاسی ایران بود، با ارسال پیام و اعلامیه، اسلامگرایان و مخالفان را رهبری و به تدوین نظریه ولایت فقیه پرداخت.
- انقلاب ۱۳۵۷ ایران را رهبری و در پی آن، جمهوری اسلامی ایران را از راه همهپرسی (رفراندوم) اول، بنیانگذارد.
- از ابتدای انقلاب به دروغ ادعا شدهاست که امام خمینی در بدو ورودش به ایران در ۱۲ بهمن ۵۷ در فرودگاه مهرآباد به مردم وعده آب و برق مجانی داده و بدین ترتیب حمایت آنها را به دست آوردهاست. اما نشان داده شده که سخنرانی مورد نظر مربوط به ۱۰ اسفند است و به شکل وعده نبوده. در حقیقت او در یک سخنرانی در ۹ اسفند اعلام کرد که قبلاً به دولت برای مجانی شدن بعضی اقلام برای قشرها مستضعف سفارش اکید کردهاست. یک روز قبل در ۸ اسفند دولت در بیانیهای رایگان شدن آب و برق برای قشرها کمدرآمد را اعلام کرده بود. خمینی همچنین در یک سخنرانی در ۱۰ اسفند به این موضوع اشاره کرد و تأکید کرد که مردم به این مقدار دلخوش نباشند چرا که ارتقاء معنویت و انسانیت بالاتر است. یارانههای غیرنقدی تا پیش از هدفمند شدن یارانهها بر بعضی از این اقلام تعلق گرفت.
عَنِ النَّبِيِّ ص قَالَ: حُبُّ عَلِيِّ بْنِ أَبِي طَالِبٍ ع حَسَنَةٌ لَا تَضُرُّ مَعَهَا سَيِّئَةٌ وَ بُغْضُ عَلِيٍّ سَيِّئَةٌ لَا تَنْفَعُ مَعَهَا حَسَنَةٌ
رسول خدا (ص) فرمودند: محبت علی بن ابی طالب (ع) حسنه ای است که با وجود آن هیچ بدی ای ضرر نمی زند و بغض علی (ع) بدی ای است که با وجود آن هیچ حسنه ای نفع نمی بخشد.
إرشاد القلوب إلى الصواب (للديلمي) ؛ ج ۲ ؛ ص ۲۳۴