
تربیت دینی فرزند و ارتباط او با خدا و ایجاد محبت خدا در دل او
سخنرانی در مورد تربیت دینی فرزند و ارتباط فرزند با خدا و ایجاد محبت خدا در دل فرزند توسط آقای بهرام محسنی نسب در هیئت نبی اکرم (ص) در تاریخ ۹۷/۰۹/۰۹
خلاصه مطالب بیان شده:
رعایت امور اخلاقی باعث خیر و سعادت دنیا و آخرت انسان شده و در او عزت و شادی را ایجاد میکند که با هیچ لذت مادی قابل مقایسه نیست. در میان مردم، بزرگ و عزیز شده و در این دنیا و پس از مرگ از او به نیکی یاد میکنند. اما رعایت نکردن اخلاق باعث ذلت و تحقیر انسان شده و رابطه انسان را با اصل خود که خداست از بین برده و در میان مردم کوچک و بیارزش میشود و بدتر اینکه در آخرت با مشکلات و گرفتاریهای بزرگی مواجه میشود.
همه کودکان در ابتدا ذات پاکی دارند این والدین و محیط اطراف آنهاست که با عملکرد غلط، آنها را با امور خطا آشنا کرده و نسبت به امور الهی بیتفاوت میکنند. والدین و مربیان با توجه به آنچـه در این کتاب در مورد رشد و تربیـت نوجوان بیان میشود میتوانند او را به رشد معنوی و اخلاقی برسانند.
در صورتی که والدین نمیتوانند نوجوان را تحت تربیت معنوی قرار دهند باید او را با افراد با ایمان و با تقوا آشنا کنند تا نوجوان به رشد معنوی برسد. چنانچه والدین و مربیان علاوه بر رعایت مطالب بیان شده و برنامههای عملی ارائه شده در فصل آخر کتاب، نکات زیر را در تربیت نوجوان رعایت کنند نوجوان آنها فردی با ایمان و با اخلاق خواهد شد. إن شاء الله.
- والدین باید به نوجوان بیاموزند که انسان دارای خود ظلمانی و خود نورانی است. خود ظلمانیِ او به حیوانیات و خود نورانیِ او به الهیات وجود او برمیگردد. انسان وظیفه دارد که خود نورانی را با پرداختن به امور الهی قوی کرده و خود ظلمانی را با تقوی کنترل کند. والدین باید روش انجام این امور را به نوجوان بیاموزند و با او همراهی کنند تا این اتفاقات در او به وجود آید.
- والدین باید به نوجوان بیاموزند که وجود خود را از امور مثبت و الهی پر کرده و از امور منفی و ظلمانی خالی کند و تلاش کند آشفتگیهای فکری خود را کنترل کرده و وسوسههای شیطان را از خود دور کند.
- والدین باید گناهانی را که ممکن است نوجوان به آنها مبتلا شود به او توضیح دهند و روش مبتلا نشدن به آنها و در صورت ابتلا جبران آن را به او بیاموزند. همچنین باید وقتی نوجوان به گناهی مبتلا شد به او کمک کنند که دیگر گرفتار آن نشود.
- والدین باید خدا را به زیباترین شکل به نوجوان توضیح دهند تا محبت خدا در قلب او جای گیرد و به نحوی حرف نزنند که بدبختیها و مشکلات انسانها را به گردن خدا بیندازند. طوری به نوجوان از خدا بگویند که بدون اینکه به خرافات بیافتد خدا را در زندگی خود احساس کند و رابطهای قلبی با او پیدا کند. نوجوان آمادگی زیادی در ارتباط برقرار کردن با خدا دارد چراکه قلب پاکی دارد و آماده پذیرش حقایق است. مثلاً در مواقع مختلف نعمتهای خدا را یاد کرده و حمد خدا را بگویند. از ارتباط قلبی انسان با خدا به او توضیح داده و توجه او را به این احساس جلب کنند که وقتی با خدا در قلب خود حرف میزند احساس نورانیت و پاکی میکند. از آنجا که نوجوان هنوز پاک است و بهگناه آلوده نشده این نورانیت را در قلب خود حس میکند.
- والدین باید نوجوان را با ائمه(G) و کمالات آنها آشنا کنند و به نوجوان توضیح دهند که آنها چه اثراتی در زندگی معنوی انسان دارند و ارتباط با آنها چگونه باعث کمال معنوی و آرامش روانی انسان میشود. همچنین باید روش برقرار کردن ارتباط با ایشان را به نوجوان بیاموزند و او را درفضاهایی که میتوانند با ائمه(G) ارتباط برقرار کنند قرار دهند.
- والدین باید نوجوان را با اجتماعات مثبت و الهی آشنا کرده و به او کمک کنند تا با این گونه اجتماعات ارتباط برقرار کرده و با افراد مثبت آشنا شود و از اثرات مثبت این گونه جمعها استفاده کند. والدین باید مراقب باشند در این گونه جمعها اثرات منفی وجود نداشته باشد تا زحمات تربیتی آنها از بین نرود.
- والدین باید نوجوان را نسبت به دوستان منفی و خطرات آنها آشنا کرده و مراقب او باشند تا با این گونه افراد دوست نشود و به او کمک کنند تا از این گونه دوستان خود را دور نگهدارد.
- والدین باید نوجوان را با آخرت آشنا کرده و به او بفهمانند که همه اعمال و رفتار انسان در عالم دیگر به او نشان داده شده و با او محاسبه میشود.
عظمت امام علی (ع)
قَالَ رَسُولُ اللَّهِ ص: لَمَّا أُسْرِیَ بِی إِلَى السَّمَاءِ عَهِدَ إِلَیَّ رَبِّی جَلَّ جَلَالُهُ فِی عَلِیٍّ ع ثَلَاثَ کَلِمَاتٍ فَقَالَ یَا مُحَمَّدُ فَقُلْتُ لَبَّیْکَ رَبِّی وَ سَعْدَیْکَ فَقَالَ عَزَّ وَ جَلَّ إِنَّ عَلِیّاً إِمَامُ الْمُتَّقِینَ وَ قَائِدُ الْغُرِّ الْمُحَجَّلِینَ وَ یَعْسُوبُ الْمُؤْمِنِینَ فَبَشِّرْهُ بِذَلِکَ فَبَشَّرَهُ النَّبِیُّ ص بِذَلِکَ فَخَرَّ عَلِیٌّ ع سَاجِداً شُکْراً لِلَّهِ عَزَّ وَ جَلَّ ثُمَّ رَفَعَ رَأْسَهُ فَقَالَ یَا رَسُولَ اللَّهِ بَلَغَ مِنْ قَدْرِی حَتَّى إِنِّی أُذْکَرُ هُنَاکَ قَالَ نَعَمْ وَ إِنَّ اللَّهَ یَعْرِفُکَ وَ إِنَّکَ لَتُذْکَرُ فِی الرَّفِیقِ الْأَعْلَى فَقَالَ الْمَنْصُورُ ذلِکَ فَضْلُ اللَّهِ یُؤْتِیهِ مَنْ یَشاءُ
از رسول خدا صلى الله علیه و آله نقل کرده که حضرت فرمود: وقتى در شب معراج به آسمان رفتم، خداوند در بارۀ على سه دستور به من داد و فرمود: اى محمد. من گفتم: لبیک. بعد خداوند متعال فرمود: بدرستى که على امام متقین و رهبر پیشانى سفیدهاست (یعنى در اثر عبادت خداوند پیشانیشان نور مىدهد) و امیر مؤمنان است. پس این مژده را به او بده. حضرت رسول صلى الله علیه و آله پس از مراجعت از معراج این موضوع را به على علیه السلام فرمود. حضرت به سجده افتاد و بر خداوند شکر گفت، بعد سرش را از سجده برداشته به رسول خدا صلى الله علیه و آله فرمود: این عنایت بیش از قدر من است و من در این جا فراموش نخواهم کرد. حضرت رسول فرمود: بلى، خداوند تو را معرفى مىکند و تو به زودى در ملکوت اعلى میان همه ملائکهها شناخته خواهى شد. بعد منصور گفت: اینها فضل خداوند است، به هر که مىخواهد عطا مىکند.
الأمالی (شیخ صدوق)، ص ۶۱۴، ح ۹