اساسنامه هیئت

هيئت نبيّ اكرم (صلوات الله عليه و آله) با هدف آشنایی با زندگی و ارتباط با ایشان و ایجاد زمینه هایی برای پیاده سازی سیره آنها در زندگی افراد تشکیل گردیده است. هيئت‌هاي عزاداري با توجه به گستردگي فعاليتشان مي‌توانند سه نوع فعاليت داشته باشند.

1-فعاليت‌هاي اصلي

2-فعاليت‌هاي فرعی

فعاليت‌هاي اصلي فعاليت‌هايي هستند كه در راستاي هدف از تشكيل هيئت صورت مي‌پذيرد و به طور كلي عبارت‌اند از اقدام براي برپايي هيئت، سخنراني و عزاداري يا مدح ائمه عليهم السلام. فعاليت‌هاي فرعي فعاليت‌هايي هستند كه در راستاي تقويت فعاليت‌هاي اصلي هيئت صورت مي‌گيرند و مكمل برخي از فعاليت‌هاي اصلي هيئت هستند. فعاليت‌هايي مانند تبليغات، مجلس كودكان، تزيينات، تداركات و …


فعالیت های اصلی هیئت

در انتهاي هر سال شمسي برنامه سال بعد توسط مسئول كل با كمك مسئولين هيئت تنظيم شده و در اختيار مسئولين و افراد شركت كننده در هيئت قرار مي‌گيرد. كليه مسئولين موظف‌اند برنامه ساليانه هيئت را به طور كامل و دقيق اجرا كرده و در صورت نياز به تغيير برنامه، با هماهنگي مسئول كل تغييرات لازم را در برنامه ‌ايجاد نمايند. برنامه معمول هيئت جمعه شب‌ها بوده و در مناسبت‌هاي مختلف سال، در غير از روز جمعه برنامه‌هاي ويژه‌اي اجرا مي‌شود. برنامه‌هاي مناسبتي و غير مناسبتي طي يك سال بين 80 تا 90 برنامه است كه با توجه به وضعيت قرار گرفتن سال شمسي و قمري نسبت به هم و مناسبت‌ها در روزهاي مختلف هفته متفاوت مي‌شود. با توجه به زمان اذان مغرب در فصل‌هاي مختلف سال، هيئت در بهار و تابستان نيم ساعت قبل از اذان مغرب با دعاي اول هيئت آغاز شده و با نماز جماعت و قرائت قرآن ادامه پيدا مي‌کند و در پاييز و زمستان از ساعت 19 آغاز شده و نماز جماعت در هيئت خوانده نمي‌شود. برنامه‌هاي هيئت بين دو تا سه ساعت طول مي‌کشد كه با توجه به برگزاري نماز جماعت يا مصادف بودن با مناسبت خاص يا معمولي، متفاوت است. از موضوعات مهم در برگزاري هيئت هماهنگي مكان هيئت است كه توسط مسئول اجرايي بايد هماهنگيهاي لازم صورت پذيرد.

سخنراني در هيئت نبي اكرم صلوات الله عليه و آله از اهميت ويژه‌اي برخوردار است چراكه دليل اصلي بيشتر شركت كنندگان در هيئت، سخنراني و يادگيري مطالب علمي مي‌باشد. سخنراني در موضوعاتِ اصول اعتقادي، احكام، اخلاق، انسان‌شناسي، ائمه اطهار عليهم السلام، تربيت و كليه موضوعات مذهبي، سياسي، اجتماعي و خانوادگي و هر آنچه حيات طيبه را براي فرد تشريح مي‌کند مي‌باشد. سخنراني بايد از منابع معتبر بوده و سعي شود مطالب به صورت كاربردي بيان شود. مدت زمان سخنراني بين 25 تا 45 دقيقه است كه سخنران بايد مدت زمان را متناسب با آمادگي شركت كنندگان در هيئت تنظيم كند.

مداحي در هيئت نبي اكرم صلوات الله عليه در مناسبت‌هاي ميلاد به صورت مولودي‌خواني و در غير مناسبت‌هاي ميلاد به صورت ذكر مصيبت و سينه‌زني است. در صورت صلاحديد مسئولين مداحي، در بعضي هفته‌هاي بدون مناسبت مي‌تواند برنامه عزاداري فقط ذكر مصيبت (بدون سينه‌زني) باشد. مدت زمان مداحي بين 25 تا 45 دقيقه است برنامه‌هاي غير مناسبتي بين 25 تا 35 دقيقه و برنامه‌هاي مناسبتي بين 35 تا 45 دقيقه است. در بعضي برنامه‌هاي خاص مانند عاشورا مدت زمان عزاداري بيش از اين مقدار مي‌تواند باشد. در ذكر مصيبت‌ها و اشعار سينه‌زني از منابع و مطالب معتبر استفاده شده و هنگام عزاداري و مديحه‌سرايي بايد از حركات خارج از شئون مجلس عزاداري و ميلاد ائمه اطهار عليهم السلام خودداري شود. در هيئت نبي اكرم صلوات الله عليه هنگام سينه زني از عريان شدن خودداري مي شود. تشخيص رفتار خارج از شئون مجلس عزاداري و ميلاد ائمه اطهار عليهم السلام به عهده مسئولين و مسئول كل مي‌باشد.

 

فعالیت های فرعی هیئت

1دعاخواني

هيئت نبي اكرم صلوات الله عليه با خواندن زيارات يا دعاهاي وارده از ائمه اطهار عليهم السلام آغاز مي‌شود. دعاي اول هيئت به مدت نيم ساعت بوده و ذكر مصيبت كوتاهي نيز در بين دعا خوانده مي‌شود. با توجه به زمان اذان مغرب در فصل‌هاي مختلف سال، دعاي آغاز هيئت در بهار و تابستان قبل از اذان مغرب و در پاييز و زمستان از ساعت 19 آغاز مي‌شود.

2آموزش قرآن، حديث قرآني و قرائت قرآن

پس از قرائت دعا يا نماز جماعت نكاتي در خصوص اهميت و آشنايي با قرآن بيان شده و دو صفحه از قرآن به صورت ترتيل قرائت مي‌شود. اين بخش بايد حداكثر يك ربع طول بکشد. در برنامه‌هاي خاص، با توجه به نظر و دعوت از قاريان قرآن توسط مسئول مربوطه، قرائت قرآن با صوت انجام مي‌شود.

3پذيرايي

پذيرايي در انتهاي برنامه هاي هيئت به صورت ساده يا وعده غذايي مي¬باشد. برنامه پذيرايي در ابتداي سال مشخص شده و در صورت وجود باني يا منابع مالي، با تصميم مسئول پذيرايي در مواقع ديگر غير از برنامه مشخص شده نيز پذيرايي به صورت وعده غذايي انجام مي‌شود. پس از پذيرايي به صورت وعده غذايي دعاي غذا خوانده مي‌شود.

4اعلام نكات لازم و ختم هيئت

در انتهاي هيئت در خصوص اعمال و روزهاي هفته آينده و مطالب لازمي كه مسئولين تصميم گرفته‌اند و تذكرات لازم در مورد برگزاري هيئت از جمله برنامه بعدي و مكان برگزاري هيئت اعلام شده و با سلام به ائمه عليهم السلام هيئت به اتمام مي‌رسد.

5كلاس كودكان

هنگام برگزاري هيئت بخشي جداگانه براي كودكان در نظر گرفته مي¬شود كه كودكان زير هشت سال را كه نمي‌توانند از برنامه‌هاي هيئت استفاده كنند و باعث مزاحمت براي بزرگ‌ترشان شده و خود نيز اذيت مي‌شوند در مكاني جداگانه جمع شده و برنامه‌هايي متناسب با سن آنها برايشان اجرا مي¬شود.

6بخش خواهران

در قسمت خواهران علاوه بر فعاليت‌هاي فوق فعاليت‌هاي ديگري مانند ارائه كتاب و مجلات مفيد براي خواهران مي‌تواند انجام شود. در صورت امكان در مناسبت‌هاي خاص بايد برنامه‌هاي ويژه‌اي براي خواهران اجرا شود يا هيئت مخصوص خواهران برگزار شود.

7مالي

منبع مالي هيئت، شركت كنندگان در هيئت مي‌باشند و هزينه‌هاي هيئت از داوطلبان كمك مالي به هيئت تأمين مي‌شود

8تبليغات

تبليغات در هيئت نبي اكرم صلوات الله عليه با نظر مسئولين مربوطه طرح¬ريزي شده و انجام مي¬پذيرد روشهايي مانند : الف - ارائه تقويم ديواري حصيري به كليه خانواده‌هاي شركت كننده در هيئت در انتهاي هر سال. ب - نصب بنر براي برنامه‌هاي خاص مانند محرم ج - تلگرام نبي اكرم صلوات الله عليه د - سامانه پيام كوتاه (با شماره 50001000001382) ﻫ - سایت اینترنتی به نشانی nabieakram.ir

 

مسئولیت های هیئت

رده‌بندي مسئولين هيئت در شرایط مختلف با توجه به سیاستهای هیئت می‌تواند تغییر کند و اجر معنوي هر يك از افراد با توجه به اخلاص و دقيق و كامل انجام دادن وظايف به آنها داده مي‌شود. پس ممكن است اجر معنوي مسئول رده دوم از مسئول كل هم بيشتر باشد. بنابراين فعاليت‌هايي كه مسئولين انجام مي‌دهند از نظر ارزشمند بودن در يك رده قرار دارند و هيچ مسئولی بر ديگري برتري ندارد.

مباني و قواعد كلي

1- اساس و ريشة كار فرهنگي رفاقت عده‌اي مؤمن است كه در كنار هم زندگي الهي را برقرار كرده باشند. بنابراين مبناي اوليه هيئت نبي اكرم صلوات الله عليه و آله بر رفاقت عده‌اي مؤمن كه در اين هيئت جمع شده‌اند است. پس از رفاقت، هر كس فعاليتي را به عهده دارد كه بايد انجام دهد. بنابراين هر كس فعاليتي در هيئت انجام مي‌دهد، ابتدا بايد با اهل هيئت رفيق و همراه بوده و اين هيئت را پذيرفته باشد.

2- سخنراني‌ها بايد مستند و صحيح بوده و مجلس عزاداري و مدح اهل‌بيت (عليهم السلام) بايد به صورت سالم و در فضايي عاري از افراط و تفريط و تحريفات برگزار شود.

3- مسئولين اين هيئت با تلاش در جهت بهبود مستمر فعاليت‌ها و تحقيق و افزايش توانمندي‌ها در زمينه فعاليت‌هاي محوله، بايد در جهت هرچه بهتر و ايده¬آل¬تر نمودن اين هيئت تلاش كنند.

4- موضوع اصلي در برگزاري هيئت فهم صحيح دين و رسيدن به كمال است. به همين منظور در درجه اول، سخنراني و فهم دين و راه رسيدن به كمال اهميت دارد. وجود فضايي سالم و ايماني براي شركت كنندگان در هيئت و برگزاري عزاداري و مدح اهل‌بيت (عليهم السلام) به صورت كامل و صحيح از لازمه‌هاي رسيدن به تعالي و كمال در هيئت است.

5- رعايت امنيت شركت كنندگان در هيئت از اولويت‌هاي اصلي مسئولين هيئت است. در اين صورت است كه مجلس اهل‌بيت عليهم السلام براي شركت كنندگان در آن راحت‌تر و آرامش‌بخش‌تر از هر جاي ديگر خواهد شد. مسئولين هيئت به نحوي بايد عمل كنند كه شركت كنندگان در هيئت در امنيت و آرامش از برنامه‌هاي هيئت استفاده نمايند.

6- براي پياده كردن دين در تمام زندگي لازم است اين جمع با يكديگر، خانواده بزرگي را درست كنند تا بتوانند قوانين اجتماعي دين در جهت برادري ديني و ارتباط مؤمنين با هم را پياده كنند. بنابراين اين عده كه مانند يك خانواده هستند بايد وجوه اشتراكي داشته باشند. که مهمترین آنها دینداری و ارتباط صحیح اجتماعی با یکدیگر می باشد.

7- افراد شركت كننده در هيئت بايد كساني باشند كه بنایشان بر خودسازي و خروج از ظلمت باشد و بخواهند حاكميت وجودشان را به خدا بدهند و پذيرفته باشند كه اين اتفاق در اين هيئت مي‌تواند بيافتد و چنانچه آنها خود را در جريان برنامه‌ها و راهنمايي‌هاي اين هيئت قرار دهند اين مهم در آنها اتفاق خواهد افتاد. از آنجا كه نوع ساختار و ارتباطات هيئت نبي اكرم عليه السلام بر اين اساس است كساني كه شركت كننده در اين هيئت هستند اما نگرشي غير از اين دارند ممكن است مدتي در هيئت شركت كنند اما به مرور در حاشيه قرار گرفته و پس از مدتي از اين هيئت كناره خواهند گرفت.

8- تصميمات مسئولينِ بخش‌هاي مختلف هيئت در صورتي اجرايي است كه مخالف مباني اصلي و اساسنامه هيئت نباشد.

9- در اين هيئت مسئوليت‌ها علاوه بر اينكه ساختار داده شده، به صورت هيئتي انجام مي‌شود. به اين ترتيب كه كارها به صورت كمك همه به يكديگر انجام مي‌شود اما براي هر فعاليت مسئولي تعيين شده است كه متولي اصلي آن فعاليت است. هدف اصلي تمام مسئولين، انجام و به كمال رساندن امور هيئت بوده و تلاش همه، حركت هيئت در جهت ايده¬آل شدن آن است؛ بنابراين هيچكس فقط به مسئوليت خود دل نمي‌سوزاند و همه با هم به عنوان يك واحد عمل مي‌کنند و با توجه به اينكه همه مي‌دانند متولي هر كاري كيست هرج و مرج پديد نمي‌آيد.

10- همه مسئولين موظف‌اند نظارت دقيق و متخصصانه¬اي نسبت به امور مربوط به هيئت خواه در حيطه مسئوليت¬شان يا غير از حيطه مسئوليت¬شان داشته باشند و موظف‌اند مسائل را جهت رفع ابهام يا اصلاح وضعيت موجود در جلسات مربوطه مطرح نمايند.

11- همه مسئولين موظف‌اند نظرات نظر دهندگان هيئت را دريافت نموده و به آنان در حد نياز توضيح دهند و يا جهت رفع مشكل، موضوع را در جلسات مسئولين مطرح نمايند.
12- همه مسئولين موظف‌اند در جهت رشد علمي، فني و اعتقادي خود در خصوص كليه ابعاد هيئت و روش اداره هيئت نهايت تلاش خود را نمايند.

13- مسئولين و تيم‌هاي اقدام كننده بايد جلسات مستمري براي ارتقاء كيفي كار خود داشته باشند و نحوه اقدام و رسيدن به اهداف را مشخص كرده و در جهت پياده‌سازي آنها اقدام کنند.

14- مسئولين هيئت موظف‌اند در دو جهت توسعه كيفي و كمي هيئت تلاش كنند. اين وظيفه به عهده همه مسئولين مخصوصاً مسئول كل هيئت است. كيفيت به معني برقراري سالم‌تر و با معنويت¬تر هيئت و كميت به معني وسعت هيئت در زمينه حضور افراد است. واضح است كه توسعه كيفي باعث توسعه كمي مي‌شود لذا توسعه كيفي مقدم بر توسعه كمي است.

تمامی دسته ها